Pe scurt, dacă o persoană este inconștientă și nu respiră, foarte posibil să fie în stop cardio-respirator. Așa că, pentru a mai avea o șansă la viață, ar trebui începute imediat manevrele de resuscitare.
Asta în paralel cu sunatul la 112 și, ideal, folosirea unui defibrilator automat. Dap, există și la noi aceste mașinării deștepte, pe care le poate folosi oricine. Și care ajută enorm în creșterea șanselor de supraviețuire în caz de stop cardio-respirator.
Ești la masă în familie. Bunicul tău se îneacă și nicio lovitură la spate nu-l ajută. În scurt timp devine inconștient. Cea mai importantă manevră este:
A) Lovitura interscapulară
B) Începerea compresiunilor toracice
C) Manevra Heimlich
D) Verificarea pulsului
Întrebarea de mai sus face parte dintr-un “quiz” din aplicația HelpMe, aplicație despre care eu am aflat la cursul făcut de Academia de Prim Ajutor. Un curs de prim ajutor în care teoria și practica s-au îmbinat armonios și care mi-a dat încredere că m-aș descurca decent într-o situație în care ar trebui să aplic manevre salvatoare de viață.
Aplicația nu are doar quiz-ul. Ci și indicații rapide de prim ajutor în diverse situații și, foarte important, harta defibrilatoarelor automate amplasate în spațiile publice din România.
Ca idee, în București sunt deja disponibile câteva zeci de defibrilatoare automate, în spații publice precum magazinele Lidl, Teatrul Național, Opera Română, Sala Palatului, ASE, Ateneul Român. Plus altele, toate vizibile în harta din aplicație.
La curs, am avut ocazia să folosesc un astfel de defibrilator și pot să confirm că este extrem de ușor. Îți vorbește, îți spune ce să faci pas cu pas, evaluează singur dacă este nevoie de șoc sau nu. Iar cât timp faci compresiile toracice, bipăie în ritmul corect.
Tot la cursul de prim ajutor am învățat că se poate folosi și o melodie, pentru ritmul corect de resuscitare. De exemplu, una dintre piesele celebre ale trupei Bee Gees. Personal, eu nu mă văd să fredonez “ha, ha, ha, ha staying alive, staying alive” în timp ce încerc să salvez o viață. Cred că aș prefera să număr simplu “și unu / și doi / și trei…și zece/ unsprezece/ doisprezece” și așa mai departe. Dar na, fiecare cu stilul său. 🙂
Foto: Creator de imagini Bing