Cu Marea Neagră mă cunosc de când mă știu. Îmi amintesc cu drag de vacanțele pe care le petreceam cu familia pe litoral, în fiecare vară. Când am crescut, am început să merg la mare cu prietenii, păstrând tradiția anuală.
Cred că expunerea constantă la mediul marin românesc a contribuit din plin la actuala dragoste pentru mare, în general. Totuși, trebuie să recunosc că, niște ani buni, am neglijat crunt Marea Neagră. S-a întâmplat după ce am cunoscut mările grecești, mai limpezi, mai curate, mai albastre, mai liniștite.
Marea noastră mi se părea prea murdară, prea agitată, prea invadată de alge și meduze. Ani buni n-am mai călcat pe litoralul românesc.
Noroc că apoi a intrat un pic maturitatea pe fir, am dat de pământ cu comparațiile și am reintrodus Marea Neagră în opțiunile de petrecere a timpului liber în perioda estivală. Măcar o dată pe an, mă întorc la dânsa. Cu inima deschisă, fără prejudecăți și cu acea atitudine înțeleaptă de “fă rai din ce ai”.
Acestea fiind spuse, voi petrece două zile la Marea Neagră. Nu mă aștept să fie rai, sunt pregătită să-l construiesc. Găletușă am, lopățică am, sper să fie suficient. 😁
Foto: Creator de imagini Bing
Nesimțirea hotelierilor români mă face să nu prea mai dau pe la Marea Neagră, iar prețurile pe care le practică… mi se par din ce în ce mai nesimțite. Stau în Doha la hotel de 5 stele cu 80 de euro. În mod normal ar fi aproape dublu, plus mic dejun, dar beneficiez de niște rate corporate. Pai aproape 100 de euro pe noapte au început să practice și cele mai jegoase hoteluri de pe litoral. La 5 stele la “Maire Noir” sare de 200 de coco. Mi se pare exagerat! Dar lumea și în condițiile astea va merge. Atât timp cât există cerere…
Cine acceptă ok… cine nu cheltuie banii în altă parte.
Mi s-ar părea chiar culmea să vii din Doha tocmai până la Marea Neagră. 😀 Locuind în București, mi-am dat seama că dacă vreau să văd/simt marea pentru o zi/două, eu am de ales între a merge pe litoralul nostru sau pe litoralul grecilor. Pragmatic, ca timp petrecut pe drum, litoralul nostru câștigă detașat. Restul, calitatea apei și serviciilor, pică pe locul doi. În trecut, alegeam 12-14 ore pe drum prin Bulgaria, ca să petrec doar câteva ore la mare la greci. Acum mi-am mai regândit preferințele. Pot să accept și mai puțin de la apă sau Horeca. Culmea e că, chiar și așa, deseori am avut parte de experiențe foarte faine și neașteptate la MN. Sigur, și de diverse nemulțumiri, dar care parcă nu mai au forța să mă țină departe, așa cum s-a întâmplat în trecut. Probabil că o să sune dubios, dar pentru mine este o victorie personală că pot să mă simt bine chiar și acolo unde pare ilogic să te simți bine. :)))
Şi eu petrec 2-3 zile pe an pe litoralul românesc. Din aceleaşi considerente – ajung repede şi trec peste unele inconveniente. Aleg cazări la 3 stele (am observat că cele cu mai multe arată uneori la fel ca cele cu mai puţine, doar cu un pic de spoială în plus). Uneori merg în septembrie, când deja bate vântul în hoteluri sau pe plajă. Dar nu e o regulă, am mers şi în iulie, şi în august, depinde de disponibilitate. La noi nu e nimic programat dinainte. E la modul – hai să dăm o fugă până la mare! Şi în câteva ore am şi plecat. În pandemie am fost chiar şi o singură zi şi ne-am întors noaptea (fără cazare adică). Mâncăm la terase cu autoservire şi ne plimbăm noaptea pe faleză. E cum spui tu, raiul ţi-l mai şi modelezi singur, iar dacă nu ai aşteptări prea mari, ci eşti realist, e şi mai uşor să faci asta.
Sunt în asentimentul tău cu ceea ce spui în articolul de astăzi, cât şi în cel de ieri cu emigratul. Mi-au sunat dintotdeauna foarte aiurea lamentările ,,nu ne mai facem bine”, “ultimul stinge lumina” etc. Mai ales de la persoane care nu întreprind nimic practic pentru a schimba ceva, în afara unei jelanii prelungite pe facebook sau bloguri. La fel şi datul peste nas din partea celor care au emigrat.
Zile însorite şi spor cu lopăţica aia să ai!
Solandi, da’ zilele neînsorite la mare ce au? 😁
Alea neînsorite sunt și mai mișto, dacă mă întrebi pe mine (care nu suport vara și canicula). Dar așa era expresia, na!
Păstrează sporul cu lopățica, iar în rest alege tu. Sau, poate nici pe el, dă-l încolo de spor! Ești pe relaxare acolo. Așa că: dă leneș din lopățică. E bine acu’?
Perfeeeect! 😂
În general, asociez litoralul românesc cu aglomerația și gălăgia. Dar eu vreau să aud doar valurile mării :)5-6 ani la rând am mers la Corbu, exact pentru asta.
Denisa, la plaja Corbu n-am fost, dar acilișa la plaja Azur dintre Eforie Nord și Eforie Sud eu mai vin. Plajă imensă, curată, marea surprizător de curată și ea, muzica in surdină, valurile perfect auzibile. La distanță de doar 2 ore jumate de casă. Bonus, lacul Techirghiol chiar peste drum. Pentru viitor, desigur. :))