Tot citesc despre disperarea salvamarilor de a convinge turiștii să respecte semnificația steagului roșu arborat pe plajă. Adică de “accesul interzis în apă”.
„Să-i anunțați pe turiști să nu mai insiste să intre în apă! Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi, de dimineață, de cât i-am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm. (…)”, a explicat pentru presă Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, la Digi24.
În fața disperării, una dintre reacțiile perfect firești și omenești este de a te gândi la o soluție. M-am gândit, că om sunt și eu.
Așadar, avem așa:
❇️ An de an mor oameni înecați în Marea Neagră. An de an salvamarii se plâng de lipsa de respect a turiștilor pentru reguli, inclusiv pentru cele ce țin de siguranța vieții.
❇️ Există o lege care zice clar că dacă intri în apă pe steag roșu, pe lângă faptul că-ți pui viața în pericol, ești pasibil/ă de amendă. Amenda e între 500 și 1000 de lei și ți-o poate da cineva de la Poliție sau o persoană împuternicită de la administrația locală.
❇️ Șeful salvamarilor din Năvodari spune în articolul de mai sus că turiștii au un singur argument pentru care ignoră steagul roșu: au plătit bani și vor să se simtă bine.
Foarte bine, apăi ia să vedem noi cum s-ar putea obține respectarea regulilor de siguranță, minimizarea riscului de înec pe steag roșu dar și respectarea voinței turiștilor de a se simți bine.
Scenariu: polițiști de la Poliția Plajei (e o Poliție imaginară, aia despre care s-a tot discutat la un moment dat în MAI, până nu s-a mai înființat), patrulează într-o zonă de litoral cu steag roșu și cu obiectivul clar de “zero morți”. La urma urmei, nimeni nu se simte bine când cineva moare înecat. Nici înecatul, nici ceilalți turiști.
Patrulează de colo-colo și, cum văd pe cineva că dă să intre în apă, îi înmânează elegant un steguleț roșu și pornesc un mesaj vocal pre-înregistrat, că de ce să răgușească dacă se poate să nu: “Lume, lume, super ofertă la amenzile pentru îmbăierea în mare cu steag roșu. 500 de lei baia până la glezne, 1000 până la gambe. Acceptăm și plata cu cardul”. Sau, mai poetic, că doar românul s-a născut poet: “Nu dați banii pe prostii / Luați amenzi de sute, mii”.
Bine, clar vor fi oameni care vor pune stegulețul roșu după o ureche, vor înainta în apă, apa le va trece de glezne, apoi de gambe, apoi se vor arunca în valuri. Pentru ei va interveni Poliția Mării. Vor fi pescuiți frumos și vor primi amenda la cealaltă ureche. Și li se va confisca stegulețul!
Serios vorbind, citesc tot în presă că mai mulți turiști din Eforie Nord s-au luat la bătaie cu salvamarii, pentru că n-au fost lăsați să intre în mare. Poliția investighează acum incidentul. Păi nu era mai bine să fi fost deja prin zonă, înainte să izbucnească un astfel de scandal previzibil? Din proprie inițiativă, chemați de salvamari și/sau de alți turiști.
Sau, nu știu, or fi și alte soluții, altele decât cea cu amenzi sau aia cu “desființați Salvamarul, lăsați selecția naturală să-și facă treaba”, pe care o consider o soluție numa’ bună pentru revenirea la Epoca de Piatră. Ah, sigur, ar mai fi și aia cu educația, de mici, din școală. Educație litorală sau ceva.
Foto: captură Digi24
De mult timp am senzația că unul dintre cele mai dificile lucruri pentru autorități este să sancționeze nesimțirea, inconștiența, lipsa de educație. Dar constant, nu când trebuie să facă planul ca să dea bine la raportul către presă. Pe lângă ce spui tu cu poliția plajei, să văd amenzi pentru aruncarea gunoiului pe stradă/în parc, traversat ilegal, fumat lângă locurile de joacă, transportarea copiilor fără măsuri de siguranță etc.
Da, absolut. Amenda nu este o tragedie, nu este o pedeapsă drastică, este o chestiune care se practică în toate țările civilizate, pentru a menține un grad decent de civilizație. Contant, fix cum zici.