Cafeneaua Andutei
Un loc în care nu vei găsi cafea.

Da' numa' bun ca să citești și să comentezi, la o pauză de cafea :-)

Cursuri de empatie

Înțeleg că personalul medical de la maternitatea din Botoșani va primi cursuri de empatie, ca să relaționeze mai eficient cu pacientele. Foarte bine și frumos, că empatia asta e mare lucru și, dacă n-ai dobândit-o în școala vieții, cu siguranță o poți dobândi prin educație formală.

Ocazie cu care mi-am adus aminte de o fază care îmi vine mereu în minte când am de-a face cu medici sau asistente care-mi dau impresia că nu le-ar strica niște puncte în plus la empatie, la compasiune, la din astea.

Acum mulți ani, tata a avut parte de o operație, în urma căreia a luat din spital un carcalac nosocomial degrabă amenințătoriu de viață. Intrase deja într-o stare destul de critică, organele-i cedau unul după altul, personalul medical românesc transmitea familiei mai direct sau mai voalat că se cam pot începe pregătirile de înmormântare.

Din fericire, apropiații am reușit să-i organizăm un transfer de urgență la un spital din afara țării. Așa că iată-ne într-o ambulanță, el pe o targă, în stare de inconștiență, eu pe lângă, mergând spre aeroport cu nino-nino, unde ne aștepta un avion medical. Cu noi, și un rezident, din spitalul românesc.

Îl văd pe tânărul medic că e cam stresat și alb la față și-mi zic, înduioșată: “‘aute, dragul de el, de îngrijorare pentru soarta tatei o fi așa”. O nimerisem, omul era super îngrijorat. Doar că de faptul că trebuia să recupereze cearșaful de sub pacient. Chestie de procedură strictă de spital a cărei încălcare părea că-l stresează cumplit.

Recuperarea nu s-a întâmplat, că oamenii din avion l-au luat pe tata cu tot cu cearșaf și păreau complet insensibili față de procedura invocată de colegul lor de breaslă. Așa că m-am scotocit de empatie prin buzunare, am scos o bancnotă de 100 de lei și i-am dat-o rezidentului, să cumpere un cearșaf nou. A părut mulțumit.

Da, cursuri de empatie pentru cadrele medicale. Excelentă idee. Niciun pacient sau aparținător n-ar trebui să vadă cum un cadrul medical e mai preocupat de o cârpă decât de o viață de om.

Foto: Creator de imagini Bing

Abonează-te la newsletter
Distribuie pe:
Facebook
WhatsApp
Telegram
Reddit
Putem să luăm legătura și pe:
Caută ce te-ar putea interesa:
5 6 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments