1863 lei, net. Atât este acum salariul minim în România. Și onor Guvernul vrea să-l crească la 1981 de lei din toamnă și la 2231 de lei, de la 1 ianuarie 2024. În procente, aplicate la salariul brut, creșterile ar fi de 10%, respectiv 25% față de salariul minim actual. Procente cu două cifre, pare că sună bine.
Contează că avem o lege, din 2020, în care scrie negru pe alb: “Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale”? Pentru guvernanți, nu. Se feresc ca de ăl cu coarne să raporteze salariul minim la “coș”.
Se vorbește destul de mult despre acest coș în ultimii ani, despre prăpastia dintre necesarul unui trai minim decent și salariul minim. Mă rog, vorbesc unele sindicate, unele ONG-uri, unii jurnaliști, oameni de pe ici și de pe colo, ba chiar și unii angajatori. Guvernul continuă să îl ignore cu desăvârșire, pentru că poate să o facă. Nu o să intru în detalii legat de cum este calculat coșul, dar las aici raportul care poate lămuri o parte dintre întrebările pe care cineva le-ar putea avea privind metodologia.
Menționez că structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde cheltuieli cu alimentația, îmbrăcămintea și încălțămintea, locuința (chirie sau rată, dotarea locuinței, facturile la gaz, electricitate, întreținere), produse de uz casnic și igienă personală, servicii (precum telefonie sau transport), educație și cultură, îngrijirea sănătății, recreere și vacanță, fond de economii.
Coșul minim de consum pentru un trai decent era 3275 de lei la ultima actualizare, acum estimez că e undeva pe la 3500, poate chiar mai mult.
1981 lei salariul minim înseamnă un pic mai mult de jumătate din valoarea coșului. Necesarul unui trai minim decent e o țintă care pare de neatins în viitorul apropiat. Parcă-l și văd pe Ciolacu: Ete na, ce mi-e minim, ce mi-e jumătate din minim?
Sursa foto: Creator de imagini Bing